10 причини да ядем какаови зърна


10 причини да ядем какаови зърна
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако искате да се храните здравословно, със сигурност трябва да включите в менюто си сурови какаови зърна. Те са леко горчиви на вкус, но изключително полезни за организма ни. Ето и 10 причини защо е добре да си ги похапвате редовно.

1. За добро настроение

Те съдържат серотонин, който е известен като хормона на щастието. В тях има и фенилетиламин – вещество, което човек произвежда, когато е влюбен.

2. При диета

Те не съдържат захар, засищат глада и намаляват апетита.

3. При детоксикация

Какаовите зърна съдържат магнезий, който увеличава алкалността на нашето тяло, което помага при детоксикация.

4. Богати на антиоксиданти

Антиоксидантите защитават клетките от увреждане и и ги пазят от преждевременно остаряване.

5. За здраво сърце

Суровите какаови зърна съдържат полифеноли, които предпазват сърцето от т. нар. оксидативен стрес.

6. Заместител на кафето

Вместо да започнете деня с чаша кафе, може да хапнете няколко какаови зърна. Те ни зареждат с енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо.

7. Супер храна за организма

Те съдържат много полезни вещества за организма - протеини, фибри, минерали (калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган) и витамини (А, Б-комплекс, Е, С).

8. Облекчават предменструалния синдром и болките.

9. Намаляват високото кръвно налягане, регулират нивата на холестерола и кръвната захар.

10. Здравословен десерт

Може да ги похапвате и като десерт - потопете ги в мед или пък срежете една фурна и сложете вътре едно какаово зърно.


източници на антиоксиданти. Това може би ще ви изненада, но антиоксидантните свойства на какаото са в пъти повече от тези на зеления чай, боровинките, червеното вино. Антиоксидантите са важни, защото защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване, освен това регулират нивата на холестерола.

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/20145-za-kakvo-sa-polezni-kakaovite-zarna/

източници на антиоксиданти. Това може би ще ви изненада, но антиоксидантните свойства на какаото са в пъти повече от тези на зеления чай, боровинките, червеното вино. Антиоксидантите са важни, защото защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване, освен това регулират нивата на холестерола.

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/20145-za-kakvo-sa-polezni-kakaovite-zarna/

източници на антиоксиданти. Това може би ще ви изненада, но антиоксидантните свойства на какаото са в пъти повече от тези на зеления чай, боровинките, червеното вино. Антиоксидантите са важни, защото защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване, освен това регулират нивата на холестерола.

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/20145-za-kakvo-sa-polezni-kakaovite-zarna/

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама