Обичате шоколад, сигурни сме.
Но не си представяте идеята да дъвчете какаови зърна, нали?
Неведнъж сме говорили, че какаото и съответно черният шоколад, който е с високо съдържание на какао, са супер полезни за организма - забързват метаболизма, богати са на минерали и витамини.
Ако просто обичате шоколад и го хапвате заради вкусовите му качества, а не заради полезността, оставяме ви намира.
Но ако вие си хапвате черен шоколад, защото искате да си набавите тези ползи, то по-добре заменете шоколада със сурови какаови зърна.
Защото те са истинска съкровищница за полезни вещества!
Какаовите зърна са изключително добър антиоксидант - антиоксидантите са полезни, защото предпазват клетките, унищожават свободните радикали, освобождават токсините и т.н. Антиоксидантите от какаото се усвояват изключително добре от организма, затова приемът на сурови зърна е идеален начин да си набавите антиоксиданти.
Както вече казахме, подобряват метаболизма. Добре функциониращият метаболизъм е в основата на хубавата фигура и здрава храносмилателна система.
По пътя на логиката суровите какаови зърна помагат и в борбата с килограмите. Освен че ускоряват метаболизма, те потискат апетита и удължават чувството за ситост. Също така съдържат полифеноли, които са чувствителни към инсулин и регулират гликемията.
Повишават настроението и помагат срещу депресии. Казвали сме, че шоколадът е една от храните на щастието. Това е така не само защото е вкусен и много го обичаме, а точно заради какаото. Консумацията на какао кара организма да отдея хормони на щастието - ендорфин и сератонин. Освен това какаото съдържа фенилетиламин - вещество, което човек произвежда, когато е влюбен. Затова е възможно понякога буквално да изпитваме любов към шоколада.
Какаовите зърна зареждат организма с енергия и карат човек да се чувства бодър и енергичен. Затова какаото е най-добрата ободрителна напитка.
Едно от най-големите предимства - регулират нивата на холестерол и кръвна захар. Затова са полезни за диабетици, за хора с висок холестерол и хора, предразположени към проблеми със сърцето.
Отново по пътя на логиката, консумацията на сурови какаови зърна се грижат за сърцето и го предпазват от болести. Те съдържат полифеноли и магнезий, които са изключително важни за сърдечно-съдовата система. Наличието на тези вещества правят какаовите зърна полезни за хора с високо кръвно налягане.
Съдържат епикатехин, затова намаляват риска от рак, инсулт, инфаркт, диабет и други болести на сърцето и мозъка. Задължително купувайте зърната цели, защото при обработка съедиението се разпада.
Богати са на фибри и много витамини - А, С, Е и В-комплекс.
Освен това са отличен източник и на множество минерали- калций, магнезий, цинк, хром, манган. Излишно е да споменаваме колко важни са витамините и минералите за организма.
Облекчават предменструални болки, намаляват кръвосъсирването, подсилват вените и артериите.
Убедихте ли се вече, че трябва да замените шоколада със сурови какаови зърна. Неслучайно милион пъти повторихме "сурови", защото само така зрънцата на какаото са най-полезни.
Такива зърна може да откриете в биомагазините и магазините за здравословни храни. Всеки ден хапвайте по няколко зърна и ще усетите разликата в организма си. Макар да са горчиви, след консумацията им животът ви ще стане "по-сладък" и с по-малко здравословни проблеми.
Задължително си припомнете кое в какаото го прави толкова полезно - същото важи и то в по-голяма степен за какаовите зърна.
wikipedia.org