Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Всеки ден яжте Сурови какаови зърна

по статията работи: | 06 април 2016 Прочитания: 8952
Имат безкрайно много ползи
Всеки ден яжте Сурови какаови зърна
Източник: sxc.hu

Обичате шоколад, сигурни сме. 

 

Но не си представяте идеята да дъвчете какаови зърна, нали?

 

Неведнъж сме говорили, че какаото и съответно черният шоколад, който е с високо съдържание на какао, са супер полезни за организма - забързват метаболизма, богати са на минерали и витамини.

 

Ако просто обичате шоколад и го хапвате заради вкусовите му качества, а не заради полезността, оставяме ви намира.

 

Но ако вие си хапвате черен шоколад, защото искате да си набавите тези ползи, то по-добре заменете шоколада със сурови какаови зърна. 

 

Защото те са истинска съкровищница за полезни вещества!

 

Какаовите зърна са изключително добър антиоксидант - антиоксидантите са полезни, защото предпазват клетките, унищожават свободните радикали, освобождават токсините и т.н. Антиоксидантите от какаото се усвояват изключително добре от организма, затова приемът на сурови зърна е идеален начин да си набавите антиоксиданти. 

 

Както вече казахме, подобряват метаболизма. Добре функциониращият метаболизъм е в основата на хубавата фигура и здрава храносмилателна система. 

 

По пътя на логиката суровите какаови зърна помагат и в борбата с килограмите. Освен че ускоряват метаболизма, те потискат апетита и удължават чувството за ситост. Също така съдържат полифеноли, които са чувствителни към инсулин и регулират гликемията.

 

Повишават настроението и помагат срещу депресии. Казвали сме, че шоколадът е една от храните на щастието. Това е така не само защото е вкусен и много го обичаме, а точно заради какаото. Консумацията на какао кара организма да отдея хормони на щастието - ендорфин и сератонин. Освен това какаото съдържа фенилетиламин - вещество, което човек произвежда, когато е влюбен. Затова е възможно понякога буквално да изпитваме любов към шоколада. 

 

Какаовите зърна зареждат организма с енергия и карат човек да се чувства бодър и енергичен. Затова какаото е най-добрата ободрителна напитка. 

 

Едно от най-големите предимства - регулират нивата на холестерол и кръвна захар. Затова са полезни за диабетици, за хора с висок холестерол и хора, предразположени към проблеми със сърцето. 

 

Отново по пътя на логиката, консумацията на сурови какаови зърна се грижат за сърцето и го предпазват от болести. Те съдържат полифеноли и магнезий, които са изключително важни за сърдечно-съдовата система. Наличието на тези вещества правят какаовите зърна полезни за хора с високо кръвно налягане. 

 

Съдържат епикатехин, затова намаляват риска от рак, инсулт, инфаркт, диабет и други болести на сърцето и мозъка. Задължително купувайте зърната цели, защото при обработка съедиението се разпада. 

 

Богати са на фибри и много витамини - А, С, Е и В-комплекс. 

 

Освен това са отличен източник и на множество минерали- калций, магнезий, цинк, хром, манган. Излишно е да споменаваме колко важни са витамините и минералите за организма. 

 

Облекчават предменструални болки, намаляват кръвосъсирването, подсилват вените и артериите.

 

Убедихте ли се вече, че трябва да замените шоколада със сурови какаови зърна. Неслучайно милион пъти повторихме "сурови", защото само така зрънцата на какаото са най-полезни.

 

Такива зърна може да откриете в биомагазините и магазините за здравословни храни. Всеки ден хапвайте по няколко зърна и ще усетите разликата в организма си. Макар да са горчиви, след консумацията им животът ви ще стане "по-сладък" и с по-малко здравословни проблеми.

 

Задължително си припомнете кое в какаото го прави толкова полезно - същото важи и то в по-голяма степен за какаовите зърна. 

 

39384

wikipedia.org

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !